Februari – September 2023

Warna Kehidupan

Menerokai Naratif Kaleidoskopik

Mengenai
Pameran
Seni Maya

Bertajuk Warna Kehidupan, pameran seni maya kedua Galeri Khazanah ini menyerlahkan penggunaan warna yang rancak dalam pelbagai gaya lukisan dan dalam pelbagai teknik untuk menyampaikan perspektif optimis artis tentang keseronokan hidup yang tenang dan sederhana serta pengalaman harian mereka.

Melalui naratif visual yang menarik, karya seni menggambarkan tema manusia dan tempat; identiti dan tanah; hal ehwal sosial dan budaya, nilai alam sekitar; serta renungan falsafah dalam penggunaan warna yang bermakna.

Warna membentuk bahagian penting dalam kehidupan kita, mempengaruhi emosi dan persepsi kita. Senagai contoh, warna sejuk seperti hijau dan biru sering menimbulkan perasaan ketenangan dan kesejahteraan, manakala warna hangat seperti merah, oren dan coklat cenderung membangkitkan rasa selesa dan kemesraan.

Pameran ini meraikan fenomena warna yang dilihat – peranan pentingnya dalam kehidupan daripada mencetuskan emosi dan deria – kepada alat yang berkuasa untuk komunikasi dengan warna berbeza yang mengaitkan dengan pelbagai makna dalam budaya yang pelbagai.

Antara artis yang dipaparkan dalam Warna Kehidupan ialah Fatimah Chik; Noor Mahnun Mohamed; Nadiah Bamadhaj; Yee I-Lann; Rozana Mohamed; Dr Choong Kam Kow; Syed Bakar Syed Salim; Long Thien Shih; Kamal Mustafa; Dr Zakaria Ali; Dato’ Mahsun Haji Taib; Jaafar Taib; Nizar Kamal Ariffin; Abdullah Jones; Munif Muhamad Nor; dan banyak lagi.

Dikurasi oleh perunding seni Malaysia Sarah Abu Bakar dan direka oleh firma seni bina Malaysia Fei Architect, dan difoto oleh Wesley Wong dari Giclee Art Sdn Bhd, Galeri Khazanah terdiri daripada lima ruang realiti maya bertema – Lobi; Rumah Tradisional; Peranakan; Pavilion dan Bilik Kaca.

Konsep reka bentuk tersebut berpaksikan dalam tema identiti nasional bagi melengkapkan pendekatan kuratorial asal iaitu untuk meraikan Malaysia.

Pengasas dan pengetua Fei Architect, Ar. Lam Shen Fei, yang mengambil bahagian dalam Khazanah Design Residency 2019, menyifatkan tujuan reka bentuk sebagai “…melihat semula seni bina, dalaman dan landskap untuk menggambarkan gaya seni bina Malaysia, sambil mengambil kira bahawa galeri dalam talian akan diakses oleh warga asing, ahli akademik, peminat seni dan pelajar. Gaya sedemikian adalah penting untuk mencipta naratif yang memberikan kesan semasa lawatan maya. Niat ini mengubah latar belakang ruang kosong putih di mana-mana galeri seni Barat.”

Iringan muzik adalah sebuah karya orkestra oleh Malaysian Philharmonic Orchestra (MPO) berjudul Seri Mersing, gubahan Pak Lomak dan gubahan Ahmad Muriz Che Rose. Lagu Melayu deli ini menjejaki semula kekayaan warisan Johor dalam bentuk muziknya yang paling tulen. Ia dipercayai digubah seawal tahun 1923 dan kemudiannya dipopularkan oleh Ratu Lagu Dato’ Sharifah Aini (daripada album kelimanya yang berjudul diri sendiri pada tahun 1976) dan kemudiannya oleh Dato’ Sri Siti Nurhaliza (daripada album kedua 1997, Siti Nurhaliza II).

Projek ini juga adalah untuk mengenang ahli pasukan utama, Allahyarham Mohd Suhaimi Ahmad seorang penasihat seni independen dan kolektor seni yang telah pulang ke Rahmatullah pada bulan November 2021.