Kolaborator

Kelayakan

  • EIZO ColorEdge Ambassador
  • ILFORD Master
  • X-Rite Coloratti Master
  • Profoto Premium Club Trainer

Wong Soo Ming, Wesley

(Jurugambar Karya Seni Digital)

Wesley merupakan seorang yang pakar dalam kerja seni cetak dan penghasilan semula seni giclee dan pengasas Giclee Art Sdn Bhd.

Usaha perniagaannya membawanya melalui perjalanan menarik dalam fotografi pada tahun 2005. Bermula terutamanya dalam fotografi digital lebih sedekad yang lalu, beliau berusaha untuk menghasilkan semula apa yang dilihat dan ditangkap dalam cetakan. Dalam usahanya untuk cetakan yang lebih baik, beliau sentiasa mencari sistem kamera yang sesuai yang boleh memenuhi keperluan teknikal untuk kerja cetakannya.

Pengetahuan mendalamnya dalam fotografi digital, pengurusan warna dan pembuatan cetakan digital telah menjadikannya sebagai salah seorang yang paling dicari dalam bidang ini untuk menunjukkan dan mengendalikan sesi secara langsung, daripada menangkap hingga mencetak dengan penguasaan dan pengendalian Soal Jawab yang hebat.

Wesley mempunyai pengetahuan kerja yang luas dalam kebanyakan DSLR 35mm dan kamera tanpa cermin dan format sederhana. Beliau sering dijemput untuk bercakap dan berkongsi pengetahuannya oleh banyak jenama kamera termasuk L-Mount Alliance, Sony, Profoto dan Pentax. Beliau terkenal dengan pengetahuannya dan pemahaman mendalam tentang aliran kerja, daripada “Tangkap untuk Cetak”. Penguasaannya dalam pengurusan warna yang merupakan bahagian penting dalam aliran kerja menjadikannya pakar untuk karya kritikal warna termasuk penghasilan semula seni.
….. selanjutnya

Giclee Art Sdn Bhd, salah satu syarikat percetakan dan pengeluaran seni halus giclee terkemuka di Malaysia dan Rakan Pencetak Bertauliah ILFORD yang pertama di Malaysia.

Pada tahun 2018, ILFORD Galerie Malaysia telah ditubuhkan di bawah Seni Giclee. Ia merupakan galeri rasmi pertama di dunia. Piagam utama galeri adalah untuk menyediakan penyelesaian dan pengalaman seni cetak melalui pendidikan, inkubasi dan pameran.

Bersama Yayasan Hasanah, Giclee Art, dan dengan kerjasama ILFORD Imaging, EIZO, X-Rite dan Wacom, artiKARYA, program dan platform inkubasi artis perintis dan reproduksi seni Malaysia dilancarkan, dengan objektif untuk mencari bakat seni halus visual tempatan dan menjadikan karya mereka boleh diakses untuk pendedahan dan jualan yang lebih besar melalui cetakan seni halus terbitan dalam edisi terhad. Setiap edisi diberi tag RFID untuk pengesahan dan tandatangan digital artis melalui apl artiFICATE pada platform Android.

Brand Ambassadorship and Affiliations