Zulkifli Lee

(b. Pahang, 1978)

Zulkifli Lee memegang ijazah sarjana dalam Seni Halus dan Teknologi (2013) dan sarjana muda dalam seni dan reka bentuk (2000) dari Universiti Teknologi MARA, Malaysia. Amalannya meneroka dinamik antara bentuk diperibadikan dan tidakdiperibadikan, menggunakan bahasa bahan. Karyanya menyandingkan keindahan dan paradoks hubungan antara manusia dan alam. Merapatkan falsafah estetika Islam dengan prinsip kontemporari, Lee merujuk seni rakyat tradisional Islam dan Melayu untuk mencipta gubahan yang minimum lagi rumit, selalunya melibatkan corak geometri yang sistematik dan berirama. Daripada berusaha untuk mengawal sepenuhnya, beliau menerima unsur peluang dalam medium. Memainkan aspek fenomenologi sifat semulajadi bahan, Lee berkongsi sebahagian daripada proses pembuatan imej dengan alam semula jadi.

Sejak tahun 1999, Lee telah mempamerkan secara meluas di galeri dan institusi di Malaysia dan di luar negara. Sebagai Artis Bermastautin Sepanjang Tahun Rimbun Dahan untuk 2017, beliau mempersembahkan karya yang diilhamkan oleh persekitaran semula jadi dan binaan di sekeliling kemudahan seni persendirian dalam bahan pameran solo pertamanya, “Order and Chance” (2017). Pada awal tahun 2021 beliau mempersembahkan pameran arca solo bertajuk “Interdependences” di Galeri TAKSU, Kuala Lumpur.

Beliau telah dipilih untuk menyertai Festival Seni Pelajar dan Seniman Muda Asia (ASYAAF) 2021, yang diadakan di Muzium Seni Hongik di Seoul, Korea Selatan. Pameran kumpulan pilihan beliau termasuk, “Re-interpreting Minimalism” (2019) di Segaris Art Centre, Kuala Lumpur; “New Generation” (2019) di Tang Contemporary Art, Bangkok, Thailand; “What You See Is What You See” (2019) di Pearl Lam Galleries, Singapura; “Lingering Manifestations” (2018) di Pearl Lam Galleries, Singapura; “Frictional” (Pameran Duo) (2018) di Pearl Lam Galleries, Singapura; “The Unreal Deal” (2017) di Bank Negara Malaysia Muzium and Galeri Seni, Kuala Lumpur; dan “Bakat Muda Sezaman ’16” (2017), Balai Seni Lukis Negara, Kuala Lumpur.

Lihat di Galeri Maya